Η Σχολή της Φαρμακευτικής στην Ιταλία

Να το λέγαμε "numero chiuso" ? 
Δυστυχώς έκλεισε και η σχολή της Φαρμακευτικής στην Ιταλία. Όχι βέβαια με Πανιταλικές εξετάσεις, αλλά με ενδοπανεπιστημιακά τεστ. Κάποιες πόλεις, ελάχιστες δέχονται τα παιδιά χωρίς κανένα τεστ, πλην όμως, με περιορισμένο αριθμό φοιτητών. Οι πρώτοι που καταθέτουν τις αιτήσεις, γίνονται δεκτοί στην σχολή.
Το πρόβλημα είναι ότι τα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια δεν δέχονται την λεγόμενη "autocertificazione". Εάν κάποιος δηλαδή έχει έγκαιρα τα χαρτιά του τακτοποιημένα στο Ιταλικό Προξενείο, και έχει πάρει την λεγόμενη "dichiarazione di valore" μπορεί άνετα να πάει να γραφτεί. Εάν κάνει τελευταία στιγμή τα χαρτιά του, δυστυχώς το Προξενείο λόγω φόρτου αιτήσεων, απ' όλη την Ελλάδα, αργεί πολύ να δώσει το  "περιζήτητο" χαρτί με συνέπεια οι μαθητές να κινδυνεύουν να χάσουν την "ελεύθερη" εγγραφή στο Πανεπιστήμιο.
Εδώ που τα λέμε, το Ιταλικό Προξενείο θα μπορούσε να δώσει μια σχετική προτεραιότητα στους μαθητές που δηλώνουν για τα συγκεκριμένα Ιταλικά Πανεπιστήμια, με περιορισμένο αριθμό φοιτητών, αλλά δίχως τεστ. Να όμως που δεν την δίνει αυτήν την προτεραιότητα, διότι σου λέει, και αυτές όλες οι αιτήσεις που περιμένουν στην ουρά τι θα απογίνουν. 
Από την μια μεριά είναι σωστό, από την άλλη όμως, όταν ένας ασθενής πάει σε ένα Νοσοκομείο, η εξέτασή του γίνεται ανάλογα με την βαρύτητα της ασθένειας.
Για παράδειγμα όταν κάποιος περιμένει στα εξωτερικά Ιατρεία ενός Νοσοκομείου, να τον εξετάσουν επειδή πάσχει από αμυγδαλίτιδα...και ξαφνικά φτάσει ένα "τροχαίο"...εσείς ποιόν λέτε θα εξετάσουν πρώτο?
Από την στιγμή που αυτά τα Πανεπιστήμια βάζουν σειρά προτεραιότητας, οι πρώτοι για παράδειγμα 200 που θα έρθουν με τα χαρτιά τους έτοιμα, εγγράφονται δίχως κανένα τεστ, δεν θα έπρεπε σε αυτά τα παιδιά να δοθεί μια προτεραιότητα σε σύγκριση με αυτά που έχουν πανιταλικές εξετάσεις, τεστ αυτοαξιολόγησης, τεστ επιλεκτικά...??? Δεν είναι πιο βαρύ το περιστατικό από την στιγμή που υπάρχουν προθεσμίες?
Εμένα πάντως μου είπε γονιός. "Βρε συ μήπως δεν προωθούν τα χαρτιά γιατί θέλουν να μπαίνουν οι δικοί τους?"
Δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό, διότι μαθητές μου, που κατέθεσαν τα χαρτιά νωρίς, τα πήραν αμέσως. Απλά, όποιος καταθέτει τα χαρτιά στο Ιταλικό Προξενείο τον μήνα Αύγουστο, είναι λίγο δύσκολο να τα πάρει σύντομα, διότι αυτήν την περίοδο, καταφτάνουν όλα τα δικαιολογητικά από όλα τα υποπροξενεία της Ελλάδας, οπότε τι να πρωτοπρολάβουν και αυτοί.
Δηλαδή τηρούν τον Νόμο (της προτεραιότητας) κατά γράμμα. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να γίνονται εξαιρέσεις για τις συγκεκριμένες πόλεις, που δεν έχουν εξετάσεις και τα παιδιά να παραλαμβάνουν έγκαιρα τα χαρτιά τους για να μπορέσουν να κάνουν την εγγραφή έγκαιρα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ....

(του Άκη Ν. Λιλιόπουλου καθ. Ιταλικής Γλώσσας)