ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑΗ διαδικασία εισαγωγής σε Ιταλικά Πανεπιστήμια.

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να ετοιμαστούν στην Ιταλική Γλώσσα (ή στην αγγλική για ορισμένες αγγλόφωνες σχολές). Για τις σχολές που προβλέπεται εισαγωγικό test, οι υποψήφιοι είναι υποχρεωτικό να ετοιμαστούν και στα μαθήματα της ειδικής ορολογίας της αντίστοιχης σχολής.
Για τις σχολές που δεν προβλέπεται εισαγωγικό test, καλό θα ήταν να ετοιμαστούν στα ειδικά μαθήματα της ορολογίας για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα του πρώτου έτους.
Οι σχολές που παραδοσιακά έχουν εισαγωγικό test (υποχρεωτικό) είναι η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Κτηνιατρική, από το Πολυτεχνείο η Αρχιτεκτονική, όλες οι δικές μας παραϊατρικές σχολές, που στην Ιταλία είναι Πανεπιστήμια, η Γυμναστική Ακαδημία.
Οι σχολές που τελευταία άρχισαν να έχουν ενδοπανεπιστημιακό test εισαγωγής είναι η Φαρμακευτική, το Βιολογικό, η Ψυχολογία, τα παιδαγωγικά κ.α.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι πόλεις έχουν test. Οι σχολές αυτές που σε κάποιες πόλεις έχουν ενδοπανεπιστημιακό test σε άλλες πόλεις είναι εντελώς ελεύθερες. Γίνεται μόνο η εγγραφή, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να προλάβει τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εγγραφής.

Οι σπουδές είναι εγγυημένες, τα Ιταλικά Πανεπιστήμια βρίσκονται υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, είναι ένα κράτος κοντά στην Ελλάδα, η μετακίνηση γίνεται εύκολα με αεροπλάνο ή με πλοίο, και τα Κρατικά Ιταλικά Πανεπιστήμια είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Το κόστος διαβίωσης και των Πανεπιστημίων είναι οικονομικό σε σύγκριση με άλλες χώρες, που μόνο το πανεπιστήμιο ζητάει 8000-10000 ευρώ.
Στην Ιταλία τα δίδακτρα των Πανεπιστημίων κυμαίνονται από 600 ευρώ τον χρόνο που δίνονται σε δύο ισόποσες δόσεις στην αρχή του κάθε εξαμήνου, μέχρι 2000, ανάλογα με το εισόδημα του πατέρα. Τα φοιτητικά εστιατόρια είναι οικονομικά από 1-5 ευρώ το πλήρες γεύμα, ανάλογα με το εισόδημα πάντα του πατέρα.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος διαβίωσης σε καμία περίπτωση δεν είναι υψηλότερο από ένα παιδί που σπουδάζει στην Ελλάδα. Και το παιδί θα σπουδάζει σε αναγνωρισμένο Ιταλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο.
Σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή έχει φυσικά η προετοιμασία η οποία πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους έμπειρους καθηγητές, καθώς και η επιλογή της πόλης.
Απόδειξη της προτίμησης της Ιταλίας, χώρα σπουδών,  είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές που όλα τα χρόνια σπούδαζαν και συνεχίζουν να σπουδάζουν στην γείτονα χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες ItaLinGuA-LiLioPouLos
italingua